Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com
Bomaksan’in düzenledigi ‘‘Havadan Sohbetler’’in üçüncü serisi geçtigimiz günlerde gerçeklesti. Turizm sezonunun açildigi bugünlerde turizm tesislerinde Covid 19’un hava yolu ile bulasmasini engellemek için alinmasi ve uygulanmasi gereken tedbirler hakkind
Bomaksan’in düzenledigi ‘‘Havadan Sohbetler’’in üçüncü serisi geçtigimiz günlerde gerçeklesti. Konaklama tesislerinde Covid 19’un hava yoluyla yayilmasini önlemek için alinmasi gereken tedbirlerin konu edildigi sohbette Uluslararasi Tesis Teknik Müdürler Dernegi (UTTMD) Teknik Komite Baskani ve Sheraton Teknik Müdürü Bilal Çetinkaya konusmaci olarak katildi.
Bomaksan tarafindan düzenlenen “Havadan Sohbetler” serisinin üçüncü oturum açilisini Bomaksan Satis ve Is Gelistirme Direktörü Erinç Çelik gerçeklestirdi. Havadan Sohbet’lerin bu oturumdaki konugu ise, Bilal Çetinkaya oldu. Çetinkaya, turizm sezonunun açildigi bugünlerde turizm tesislerinde Covid 19’un hava yolu ile bulasmasini engellemek için alinmasi ve uygulanmasi gereken tedbirler hakkinda bilgi verdi.
‘‘Havanin ve suyun insan yasamindaki önemini herkes gördü’’
Tüm dünyayi etkisi altina alan Covid 19 virüsünün neden oldugu pandemi süreci hala devam ediyor. Hava yoluyla bulasan çok ciddi bir hastalikla karsi karsiya oldugumuzun altini çizen Çetinkaya, bu hastalikta havanin önemini su sözlerle dile getirdi: ‘‘ Pandemi sürecinde iç ortam hava kalitesinin ve suyun önemini herkes bir kez daha anladi. Yapilan arastirmalara göre koronavirüsün hava yoluyla bulastigina dair bulgular elde edildi. Yani virüsün yüzde 95’i havadan bulasiyor. Virüsün bir kisiden baska bir kisiye bulasmasi için bir hava transferine ihtiyaci var. Bizler dünyayi etkileyen ve havadan bulasan hastaliklari yakindan inceliyoruz ve Sars Cov 1 zamanindan beri bir takip içerisindeyiz. 2003–2004 yillari arasinda yine Çin’in Wuhan kentinde ortaya çikan Sars Cov 1 pandemiye dönmese de 20 bin kisinin ölümüne neden olmustu. Bugün Sars Cov 2’yi konusuyoruz. Ilerleyen zamanda belki baska hastaliklari konusacagiz. Insan sagligini dogrudan etkileyen ve bütün canlilar tarafindan tüketilen hava en önemli ihtiyaçlarimiz arasinda. Bu yüzden iç ortam hava kalitesinin çok önemli oldugunu ve kapali bir alana girdiginizde ortamin havasiz oldugunu hissettiginiz anda havalandirmada bir sorun var demek oldugunu anlamaniz gerekiyor. Yeterince temiz havanin bulunmamasi, koronavirüs kapma ihtimalinizi artirir. Dolayisiyla ortaya çikan bu virüslere karsi yasam sartlari ve mühendislik dahilinde tedbir almamiz gerekiyor.”
‘‘Kapali alanda maske ve mesafeden çok daha fazlasina ihtiyaç duyuluyor’’
Covid 19’dan korunmak için maske ve mesafenin yeterli olmadigini dile getiren Çetinkaya, konuyla ilgili düsüncelerini söyle açikliyor: ‘‘Açik alanlarda virüsün bulasma orani daha düsükken kapali mekanlarda bulas riski artiyor. Her ne kadar maske kullanilip, mesafe konulsa bile bunun yeterli olmadigi yerler mevcut. Kapali mekanlarda maske-mesafe önlemi sadece kisa bir süre için koruyucu. Özellikle yeterli havalandirma sistemi olmayan mekanlarda belirli bir süre sonra maske-mesafenin yeterli olmadigi konusunda yapilan bir çok çalisma bulunuyor. Toplu olarak vakit geçirilen tüm kamusal ve ticari alanlarda havalandirma sistemlerinin pandemi dönemi düsünülerek tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor, çünkü iyi havalandirilmis iç ortamlarda bulas riski oldukça düsüyor. Yine bu yerlerde ilk is olarak havalandirma sistemlerin kontrol edilmesi gerekiyor. Tüm iklimlendirme ve havalandirma cihazlarinin düzenli olarak bakiminin yapilmasi gerekiyor. Birçok ticari ve kamusal tesiste, merkezi iklimlendirme cihazlarinin olmadigi yerler de var. Bu alanlarda da iç ortam hava kalitesi lokal veya mobil çözümlerle iyilestirilebilir. Bu ortamlar için yeterli hava temizleme kapasitesine sahip, akustik konfor sartlari da dikkate alinarak seçilecek olan profesyonel tip hava temizleyiciler tercih edilebilir. Buralarda da ortamlarin temizligini yapacak cihazlar temin etmek gerekiyor.’’
‘‘Her ortamin hava temizleme kalitesi farklilik gösteriyor’’
Virüsün yayilmasiyla ilgili kapali mekanlarin açik mekanlara göre çok daha fazla tehlike olusturdugunun altini çizen Çetinkaya; herkesi su sözlerle uyariyor: ‘‘Her ortamin hava temizleme ihtiyaci birbirinden farkli. Bunun için ortama göre çözüm üretmek gerekiyor. Dogru mühendislik ile mekanlar için en dogru çözüm üretilebilir. Girdiginiz kapali mekanlarda havanin nasil temizlendigi hakkinda fikir sahibi olmayabilirsiniz. Ancak gideceginiz tesislerin aldigi önlemlerle ilgili bilgi alirken hava temizligi hakkinda alinan önlemleri de mutlaka sorgulamalisiniz.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.