• BIST 100

    8714,69%-1,40
  • DOLAR

    34,26% -0,01
  • EURO

    37,04% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2994,86% 0,08
  • Ç. ALTIN

    5018,27% 0,00

Prof. Dr. Sefa Saygili:


Prof. Dr. Sefa Saygili: Ateizm depresyona intihara sürüklüyor!


Türkiye Aile Meclisi Baskanvekili Prof. Dr. Sefa Saygili: Ateizm depresyona intihara sürüklüyor!  

Gençlerde intihar dindarligin degil ateizmin sorunudur! Inançli insanlarda intihar düsüktür.
  
Firat Üniversitesi Tip Fakültesi ögrencisi Enes Kara, maalesef girdigi bunalim sonucu intihar ederek hayatina son verdi. Bu trajik hadise, ailesi basta olmak üzere vicdan sahibi hemen herkesi derinden üzdü. Bu tür vakalarin asinasi olan bir ruh hekimi olarak ben de derinden sarsildim. 

Sosyal medyada, yazili ve görsel medyada bu konu farkli tarz ve yaklasimlarla ele alinarak bir takim çikarsamalarda bulunuluyor.     

Bilhassa sol ve ateist tandansi ile öne çikan gazetelerde gerek haber olarak gerekse onlarca yazar tarafinda bu konunun çarpitmalarla ve din, cemaat, Islam düsmanligi ile islendi.  
  
Bu yazilarda bir intihar olayindan yola çikarak neredeyse 28 Subat’in o acili günlerinden daha sert ve siddetli önlemler tavsiye ediliyor, adeta dindarlar üzerine acimasizca gidiliyor.
  
Hâlbuki biz biliyoruz ki dindar ve inançli olanlar arasinda intihar olaylari oldukça düsüktür. 

Avrupa’da en düsük intihar orani Türkiye’de
  
Avrupa Istatistik Kurumu’nun (Eurostat) 2016 yili verilerine göre Avrupa’da en düsük intihar orani Türkiye’de. 100 bin kisiye düsen intihar sayilarina bakildiginda Türkiye 34 ülke içinde 2,6 ile son sirada yer aliyor. Türkiye’nin hemen üstünde 3,9 ile Kibris ve 4,3 ile Yunanistan bulunuyor. Avrupa Birligi’ne üye 28 ülkenin ortalamasi ise 10,3.
  
Avrupa’da en yüksek intihar orani ise 28,3 ile Litvanya’da. Bu ülkeyi Letonya (18,6) ve Slovenya (18,1) takip ediyor. 100 bin kisiye düsen intihar sayisi Macaristan’da 17,1; Fransa’da 13,2; Almanya’da 11,3 ve Ingiltere’de 7,2.
  
Gençlerde intihar neden?
 
Intihar eylemine depresif (çökkün) ruh hali eslik eder:
*Hayattan zevk almama
*Yasami anlamsiz görme
*Motivasyon kaybi
*Kendini, çevresini ve gelecegi olumsuz görme
*Çaresizlik, çözümsüzlük hissi
*Kendine özen göstermeme, öz bakimini ihmal etme
*Derbederlik, yogun ümitsizlik
*Olumsuz risklere girme.
*Inanç ve ibadetinde gevseme, bos verme olmasi.
  
Enes Kara’nin durumu: 

Enes’te maalesef bu saydigimiz belirtilerinin birçogunun oldugu görülmektedir. Zaten babasi da gazetemiz Yeni Akit’e verdigi demeçte, “Çocugumun iman zayifligini fark ediyordum ama ateist oldugunu çektigi video ile ögrendim.   

Evladim Enes’i manevi bosluga sürükleyen cemaat degil, ateist arkadaslari oldu” diyerek bu gerçegi vurgulamistir.  
  
Burada ateist yazar Staks Rosch’un “Intihar ateizmin problemidir” yazisindan parçalar almak istiyorum: Ateizmin Bir Intihar Sorunu Var
  
“Depresyon, ateist topluluk içinde daha ciddi bir sorundur ve depresyon çok sik olarak intihara yol açmistir. Bu, birçok ateist arkadasimin genellikle kabul etmekten hoslanmadigi bir sey ama bu dogru.   

Kendim dâhil birçok ateistin, ateistlerin inançli insanlardan birçok yönden daha mutlu insanlar olduguna inanmak isteyecegini biliyorum ve birçok yönden de öyleyiz.    

Ama ayni zamanda bazi çok önemli yönlerden olmadigimiz gerçegini de kabul etmeliyiz.”  
“Ateistlerin bazen inançlilardan daha fazla intihara meyilli olmalarinin elbette birçok geçerli nedeni vardir.   

Tanri’nin hayali oldugunun farkina yeni varan genç bir insan oldugunuzu hayal edin. Dini geleneginizin ve anne babanizin size ögrettigi her seyin uydurma oldugunu yeni fark ettiniz.   

Tüm dünyaniz altüst oldu ve hayatinizda ilk kez, artik hayatin büyük varolussal sorulariyla kendi basiniza ve herhangi bir destek agi olmadan bogusmak zorundasiniz.   

Dogaüstü bir tanri olmadan anlamli bir hayat yasamak ne demektir? Yasamak için bir ahiret olmadan, yasamin amaci nedir?”
  
“Daha önce ateizmin intihar sorunu hakkinda yazmistim ve çesitli tepkiler almistim. Bazi ateistler, istatistiklerin gerçekten bir problemin var oldugunu gösterip göstermedigini sorguladilar.
  
Kayitlara geçsin, öyle. Size anekdot olarak da söyleyebilirim ki öyle. Bir önceki makalede söyledigim gibi, ölen ya da büyük ihtimalle intihar eden arkadaslarim oldu. O yazidan beri, canina kiyan daha fazla ateist taniyorum.”
  
“Bu konudaki bir önceki makaleme hem özel hem de aleni olarak cevap veren Hristiyanlar oldu.   
Genellikle parmaklarini isaret edip, “Bakin, ateizm intihara neden olur” veya “Belki de ateistlerin intihar oranlari daha yüksektir çünkü Tanri olmadan hayatlarinin hiçbir anlami olmadigini bilirler, ama içten içe suçlu olduklarini bilseler de ondan af dilemeyecek kadar kibirlidirler, günahlariyla birlikte sonsuza dek ölmeyi seçerler.”   

Evet, bunlar gerçek dindarlarin gerçek yorumlariydi.” 
“Ateistler, muhalif olmakla ve her zaman katilmayan insanlar olmakla ünlüdür. Bir odada üç ateist bir araya geliyorsa ve onlari bölen küçük bir sorun çikmasi çok uzun sürmeyecektir.   

South Park bunu ünlü bir sekilde hicvetti ve son birkaç yilda bunu yerel ve ulusal toplantilarimizda ve etkinliklerimizde gördük.   

Ama gerçek su ki, din dogru sey yaptiysa, bu insanlarin bir araya gelip mücadelelerini paylasmalari için gerçek topluluklar olusturmak olmustur.”   
  
Kaynak: Staks Rosch, Atheism Has a Suicide Problem, 2017, https://www.huffpost.com/entry/ atheism-has-a-suicide-problem_b_5a2a902ee4b022ec613b812b Çeviri: Beyza Barutçu

Yazarın Diğer Yazıları


18.1° / 13.8°

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.