Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9792,82%0,55
  • DOLAR

    35,46% 0,00
  • EURO

    36,61% 0,24
  • GRAM ALTIN

    3077,21% 0,10
  • Ç. ALTIN

    4923,91% 0,14

Prof.Dr. Fatih Satıl


KIŞ MEVSİMİNİN HABERCİSİ KESTANE

Kış mevsiminin habercisi olan kestane, lezzetli olduğu kadar besin değeri de yüksek bir meyvedir. Lezzetinden ve taşıdığı besin değerinden ötürü antik çağlarda kutsal sayılırmış ve büyük şölenlerde ikram edilirmiş. Yaşamı uzattığına inanılan bu meyve, “kutsal meyve” olarak da bilinirmiş.


Kış mevsiminin habercisi olan kestane, lezzetli olduğu kadar besin değeri de yüksek bir meyvedir. Lezzetinden ve taşıdığı besin değerinden ötürü antik çağlarda kutsal sayılırmış ve büyük şölenlerde ikram edilirmiş. Yaşamı uzattığına inanılan bu meyve, “kutsal meyve” olarak da bilinirmiş.

Faydaları saymakla bitmeyen bu meyveyi ağacından toplamak kabuğundaki dikenlerinden dolayı biraz külfetli bir iştir. Demek, kestane o kadar değerli bir meyve ki dikenli bir kabukla koruma altına alınmıştır.

Kestane ve Sağlık: Bu leziz yemişin sağlık açısından birçok faydası vardır. İçerdiği potasyum, fosfor, kalsiyum magnezyum, klor, demir ve sodyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminleri nedeniyle kışın olumsuz şartlarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahiptir. Fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı eşsiz bir iksirdir. Unutkanlığı ve alzheimer’ı önleyici özelliği vardır. Aynı zamanda kalp ve kas sistemini uyarıp kalbi korur. Sakinleştirici özelliği nedeniyle stresin giderilmesine yardımcı olur. İçerdiği selenyum sebebiyle prostat kanseri için şifa kaynağıdır. İyi çiğnenerek yenildiğinde ise karaciğeri güçlendirir.

Diyet ve Kestane: Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan bir organik tarım ürünüdür ve bu nedenle beslenme diyetlerinde eskiden beri yer alır. 100 gramı 160 kalori içeren kestane (Kavrulduğunda ise enerji değeri 239 kcal olmakta, ve şeker oranında %25 artış görülmektedir), tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engellediği için diyet ürünü olarak da kullanılabilir. Ancak, kestaneyi abartmadan yemekte fayda var. Özellikle kilo sorununuz varsa dikkatli olmanız gerekir. İçeriğinde, başta nişasta olmak üzere yüz gramında; 34 gr karbonhidrat, 3.2 gr protein ve 1.8 gr yağ bulunmaktadır.

Bunlara ilave olarak, kestane en çok lif içeren yemişlerden biridir. 100 gram kestanede 3 gram lif bulunur. Kestanenin içeriğindeki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar.

Mutfaklarda Kestane: Osmanlı Saray mutfağında sıklıkla kullanılan kestane padişahların sofralarından eksik olmazdı. Özellikle sofranın gözdesi olan ve zengin malzemelerle hazırlanan pilavlar da kestaneyle tatlandırılırdı. Günümüzde birçok ülke mutfağının vazgeçilmez tadıdır kestane. Et ve sebze yemeklerinin hazırlanmasında, çeşitli salatalarda lezzet artırıcı olarak kullanılır.

Kestane Balı: Arıların kestane çiçeğindeki nektardan ürettiği kestane balı, birçok hastalığın doğal ilacı olarak bilinir. Rengi koyu kıvamı gevşek olan kestane balı, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde etkili olduğu için "Doğal Antibiyotik" tir. Yapılan bilimsel çalışmalarda kestane balının karaciğer hastalıklarını önlemede etkili olduğu görülmüştür.

Son söz olarak kestanenin içine çeşitli mineral ve vitaminleri hassas ölçülerle yerleştirip bizlere sunan Rabbimize sonsuz şükürler olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları


YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.