Güvenilir haber kaynağınız Medya90.com

  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% 0,02
  • EURO

    40,88% 0,24
  • GRAM ALTIN

    3811,22% 0,01
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Prof.Dr. Fatih Satıl


RAMAZAN'DA SUSUZLUĞA VE MİDE RAHATSIZLIKLARINA KARŞI ŞİFALI BİTKİ ÇAYLARI

Ramazan ayında oruçla birlikte vücutta oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı hangi bitki çaylarını içmek gerekir?


Ramazan geldi, rahmet ve bereketiyle hoş geldi. 

Oruç tutarken aç kalınan saatlerin uzunluğu nedeniyle, sahurda ne kadar sağlıklı ve dengeli yemek yenilirse yenilsin susuzluğa dayanmak bazen güçleşebiliyor. 

O halde Ramazan ayında oruçla birlikte vücutta oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı hangi bitki çaylarını içmek gerekir?

Özellikle Ramazanda çay tüketiminde bir artış görülüyor. Çay insanı rahatlatan, sağlık açısından da çok faydalı bir içecek. Ancak ramazanda daha sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için kafeinsiz çaylar da içmek gerekir. Özellikle mideye iyi gelen kafeinsiz bitkisel çaylardan Rezene, Nane, Papatya ve Zencefil çayları ramazanda iftar sonrasında içilecek sağlıklı çaylardan. 

Ayrıca, Ramazanda iki öğünde de çok fazla yemek yenildiği için midemizi rahatlatmamız sağlık açısından daha önemli bir hale gelmekte. Aynı şekilde, oruçla birlikte hassas vücutlarda susuzluk ve açlığa bağlı olarak ortaya acıkabilecek sağlık problemlerine karşı dikkat etmek ve önlemler almak lazım. 

Sindirime Yardımcı Bir Bitki Çayı: REZENE

Eskiden beri Rezene bitkisinin yaprakları, oruç tutanlarda açlık hissini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Halk arasında “arapsaçı” olarak da bilinen ve kullanılan Rezenenin yaprak ve gövdeleri, Avrupa'da çorba, et ve balık yemekleri ile salata ve turşulara lezzet vermek amacıyla kullanılır. Rezene bitkisinin sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisi olduğu bilimsel verilerle de desteklenmektedir. Ayrıca, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikâyetlerin giderilmesinde de etkilidir. Bu nedenle, iftardan sonra rezene çayı içilmesi, tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Rezene çayı, iftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak, mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu da engelleyecektir.

Mide-Bağırsak Kasılmaları, Şişkinlik ve Gaz Rahatsızlığı İçin: PAPATYA

Mayıs papatyası ya da diğer adıyla Alman papatyası çiçekleri; mide-bağırsak kasılmalarını, şişkinlik ve gaz şikayetlerini giderici etkiye sahiptir. Bununla birlikte, sindirime yardımcı etkileri de vardır. Papatyanın sindirim sistemine etkisini yanında içerisindeki “flavonoit”ler sayesinde hafif yatıştırıcı etkisi de bulunmaktadır. Dolayısıyla papatya çayı, iftar sonrası içildiğinde hafif yatıştırıcı etki de gösterecektir. Bu bakımdan sahurdan sonra gece rahat uyunması ve gündüz ise daha rahat bir oruç süreci geçirilmesi için Papatya çayı iyi gelecektir.

Rabbim tuttuğumuz oruçları kabul buyursun. 

Allah'ım! Senden dünyada ve ahirette af, sağlık, sıhhat ve nimet diliyorum (Amin).

Yazarın Diğer Yazıları


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.